Berhenti Kerja Secara Baik, Ini Apa Anda Perlu Lakukan

Berhenti Kerja Secara Baik, Ini Apa Anda Perlu Lakukan

Keputusan untuk meletak jawatan bukanlah sesuatu yang mudah. Banyak perkara yang perlu diselesaikan, terutamanya untuk memberitahu kepada majikan mengenai perletakan jawatan anda. Apa sahaja caranya pastikan anda memberitahu majikan dengan cara  dan saluran yang betul.

Anda mungkin memerlukan bantuan majikan anda di kemudian hari. Mungkin anda boleh menambah bekas majikan anda sebagai rujukan di dalam resume anda.

Mari ikuti perkongsian ini untuk mengetahui cara terbaik untuk anda berhenti kerja.

INI YANG PERLUKAN UNTUK BERHENTI KERJA

Berikut dikongsikan cara yang anda boleh lakukan untuk berhenti daripada pekerjaan anda.

1. Anda Telah Mendapat Pekerjaan Baru

Sebelum anda memuat permohonan perletakan jawatan, pastikan anda telah mendapat pengesahan di tempat pekerjaan baru anda. Hal ini akan mengukuhkan jawapan anda untuk berhadapan dengan majikan. Surat pengesahan terebut perlulah memaklumankan tarikh yang akan anda lapor diri. Masa depan anda juga akan lebih terjamin kerana jika anda berhenti kerja tanpa apa-apa persediaan pasti menyukarkan lagi proses berhenti kerja anda.

2. Melihat Semula Surat Tawaran dan Kontrak Perjanjian

Untuk memohon perletakan jawatan anda, anda hendaklah melihat sumua akan surat tawaran pekerjaan dan kontrak perjanjian anda dengan majikan semasa. Hal ini kerana terdapat beberapa syarat yang telah ditetapkan untuk berhenti kerja.

Sebagai contoh, anda perlu menghantar notis perletakan jawatan 2 bulan sebelum anda berhenti kerja. Oleh itu syarikat, mempunyai masa untuk mencari pengganti bagi posisi anda.

3. Berbincang Dengan Majikan Anda

Sesetengah majikan akan sukar melepaskan pekerjanya. Tambahan pula, pekerja yang berpotensi tinggi pasti akan lebih sukar untuk meletakkan jawatan. Anda perlulah berbincang dengan majikan anda bahawa anda ingin meletakkan jawatan dan bila tarikh terakhir anda bekerja di syarikatnya.

4. Memilih masa yang sesuai

Anda perlulah memilih masa yang sesuai untuk berhenti kerja. Sekurang-kurangnya menghantar notis 2 minggu sebelum anda berhenti kerja. Pilih masa dan hari yang sesuai untuk menghantar notis kepada bos anda. Elakkan menghantar notis ketika bos anda sedang tertekan atau marah. Ini akan memberi kesan tidak baik kepada anda.

5. Kekalkan Sikap Profesional

Walaupun anda akan berhenti kerja, pastikan anda menyiapkan semua kerja anda dan tidak menyusahkan orang lain dengan kerja anda. Jika anda berasa tidak puas hati dengan apa yang telah dilakukan oleh syarikat terhadap anda, pastikan anda bersikap profesional dengan tidak mengadu atau bercakap negatif mengenai syarikat anda.

6. Hadir Ke Exit Interview

Pada kebiasaannya, syarikat-syarikat besar akan mengadakan exit interview bagi staf mereka yang akan berhenti kerja. Di exit interview, syarikat akan menasihatkan anda untuk kekal fokus dengan aspek yang positif mengenai pengalaman, apa yang telah anda pelajari dan bagaimana pekerjaan anda yang sekarang mampu membantu di dalam perkembangan karier anda pada masa hadapan.

7. Melangkah Ke Hadapan Dengan Positif

Setelah anda keluar daripada syarikat anda, pastikan anda maju ke hadapan dan mencari peluang yang lebih baik untuk kerjaya anda. Berikanlah peluang kepada pengganti anda untuk memberi khidmatnya kepada bekas majikan anda. Elakkan daripada mencampuri urusan syarikat lama anda untuk kebaikkan anda.

Mencari pengalaman kerja dan bertukar tempat kerja adalah menjadi lumrah pada masa kini. Hal ini kerana semua orang ingin mereput peluang dan mengubah kehidupan menjadi lebih baik. Oleh itu, sekiranya anda ingin berhenti kerja, berhentilah dengan cara yang baik demi menjaga nama baik anda.

 

By Azwa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *